Τρίτη 4 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΟΣ - ΑΚΕΛ
«Θανάσιμος κίνδυνος η διχοτόμηση»

Ο πρόεδρος της Κύπρου Δημήτρης Χριστόφιας

Associated Press

Ο πρόεδρος της Κύπρου Δημήτρης Χριστόφιας
ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Προειδοποίηση ότι «η διχοτόμηση, που εμπερικλείει θανάσιμους κινδύνους για το μέλλον της πατρίδας και του λαού μας, μπορεί να παγιωθεί είτε μέσα από μια κακή λύση είτε με την άγονη παρέλευση του χρόνου και τη μονιμοποίηση των τετελεσμένων του διαχωρισμού επί του εδάφους», απηύθυνε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, κατά την ομιλία του στο ετήσιο μνημόσυνο του ηγέτη της Κύπρου, Μακαρίου, στο Θρονί Κύκκου.

Ο Δ. Χριστόφιας σημείωσε ότι η κυβέρνηση από τη μέρα της ανάληψης των καθηκόντων της εργάζεται στοχοπροσηλωμένα για να τερματισθούν η στασιμότητα και τα αδιέξοδα, που, όπως είπε, τροφοδοτούν και βολεύουν την πολιτική όλων εκείνων που επιθυμούν τη διχοτόμηση. Ο Κύπριος Πρόεδρος τόνισε ότι οι απευθείας συνομιλίες με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, διεξάγονται στη συμφωνημένη βάση της «διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, με μια και μόνη κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα. Η διαπραγμάτευση, δηλαδή, έχει ως βάση την πολιτική κληρονομιά που μας άφησε ο εθνάρχης Μακάριος. Σε αυτή τη βάση που καταθέτουμε τις προτάσεις μας στις διαπραγματεύσεις, ζητώντας και από την τουρκοκυπριακή πλευρά να κάνει το ίδιο».

Συνεχίζοντας τάχθηκε εναντίον των αυστηρών χρονοδιαγραμμάτων και της επιδιαιτησίας, τονίζοντας ότι «η λύση πρέπει να είναι αμοιβαία αποδεκτή και συμφωνημένη (...). Μόνο έτσι η πρόταση λύσης θα κατατεθεί ενώπιον των δύο κοινοτήτων προς έγκριση σε ταυτόχρονα και ξεχωριστά δημοψηφίσματα». Ολα αυτά, είπε, «αποτελούν ανάχωμα για αντιμετώπιση πιθανών προθέσεων κάποιων κύκλων να επιβάλουν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο λύση ξένη προς τα συμφέροντα του λαού μας».

Το ΑΚΕΛ και η κυβέρνηση διαμήνυσαν σε όλους τους τόνους ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι αυτή που επείγεται για λύση, τονίζοντας ωστόσο ότι αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και από τα όσα καταθέτει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και η τουρκοκυπριακή πλευρά.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ